Ewelina Hallmann
Ewelina Hallmann jest profesorem nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia o specjalności żywność ekologiczna.
Od 20 lat pracuje w Instytucie Nauk o Żywienia Człowieka SGGW w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej.
Prof. Hallmann zajmuje się różnymi aspektami jakości surowców i produktów pochodzących z produkcji ekologicznej w porównaniu do ich odpowiedników z produkcji konwencjonalnej.
Opracowuje i wdraża w życie nowoczesne metody analizy żywności i wykorzystania sprzętu analitycznego.
Interesuje się również wpływem żywności ekologicznej na zdrowie ludzi i zwierząt, rozwojem rolnictwa ekologicznego w Polsce, Europie i na świecie oraz promowaniem żywności ekologicznej.
Pani profesor jest współrealizatorem krajowych i międzynarodowych projektów badawczych oraz licznych prac popularyzacyjno-edukacyjnych, szczególnie z zakresu jakości owoców i warzyw, wśród dzieci, młodzieży oraz konsumentów dorosłych. Zajmuje się również szeroko zakrojonym upowszechnianiem wiedzy na temat jakości żywności ekologicznej i składu surowcowego owoców i warzyw.
Jest autorem 240 naukowych i popularnonaukowych publikacji z zakresu tematyki żywności ekologicznej, zawartości związków biologicznie czynnych w owocach i warzywach oraz wpływu rolnictwa ekologicznego na jakość żywności i zdrowie człowieka.
Szczególne obszary zainteresowań prof. Hallmann to:
- Żywność, ekologiczna produkcja i jakość;
- Zanieczyszczenia w żywności ekologicznej i konwencjonalnej;
- Zawartość związków biologicznie czynnych w owocach i warzywach;
- Wpływ rolnictwa ekologicznego na wartość odżywczą owoców i warzyw;
- Postrzeganie rolnictwa ekologicznego jako elementu integralnego środowiska.