Warsztaty w Rzeszowie – relacja
21 listopada 2024 odbyły się warsztaty w Rzeszowie w Hotelu Fryderyk. Program spotkania: Dostosowanie zajęć edukacyjnych dla osób ze szczególnymi...
4 grudnia 2024 odbyły się warsztaty w Łodzi w hotelu Mazowieckim.
Program spotkania:
Kilka słów o prelegentkach:
Dorota Pietrzak, dr hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia w SGGW, specjalistka w dziedzinie technologii mięsa drobiowego oraz nietermicznych metod utrwalania żywności. Aktywna członkini jednej z warszawskich kooperatyw spożywczych i miłośniczka turystyki kulinarnej. Poprowadzi warsztaty, których celem będzie pokazanie różnorodności przetworów mięsnych oraz wskazanie, na co powinno zwracać się uwagę przy ich zakupie.
Jest absolwentką Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie. W maju 2013 roku uzyskała stopień naukowy doktora habilitowanego. Dorobek naukowy dr Pietrzak związany jest głównie z technologią mięsa ssaków rzeźnych i drobiu. Jest autorem bądź współautorem ponad 100 publikacji. Współpracuje z wieloma ośrodkami naukowymi, w tym z Instytutem Wysokich Ciśnień PAN w Warszawie. Prowadzi zajęcia ze studentami Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt. Opracowała programy autorskie wielu ćwiczeń i wykładów dla studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych. Była promotorem jednej pracy doktorskiej oraz ponad 100 prac magisterskich i inżynierskich, a także opiekunem naukowym 41 prac magisterskich. Była również Kierownikiem Stacjonarnych Studiów Doktoranckich na Wydziale Nauk o Żywności. Uczestniczyła w organizacji wielu seminariów i konferencji naukowych na Wydziale Nauk o Żywności oraz w Instytucie Wysokich Ciśnień PAN w Warszawie. Jest zaangażowana w organizację pokazów w ramach Festiwalu Nauki.
Z prelekcji uczestnicy dowiedzieli się:
Ewelina Hallmann, profesor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia o specjalności żywność ekologiczna. Od 20 lat pracuje w Instytucie Nauk o Żywienia Człowieka SGGW w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej. Prof. Hallmann zajmuje się różnymi aspektami jakości surowców i produktów pochodzących z produkcji ekologicznej w porównaniu do ich odpowiedników z produkcji konwencjonalnej. Opracowuje i wdraża w życie nowoczesne metody analizy żywności i wykorzystania sprzętu analitycznego. Interesuje się również wpływem żywności ekologicznej na zdrowie ludzi i zwierząt, rozwojem rolnictwa ekologicznego w Polsce, Europie i na świecie oraz promowaniem żywności ekologicznej. Pani profesor jest współrealizatorem krajowych i międzynarodowych projektów badawczych oraz licznych prac popularyzacyjno-edukacyjnych, szczególnie z zakresu jakości owoców i warzyw, wśród dzieci, młodzieży oraz konsumentów dorosłych. Zajmuje się również szeroko zakrojonym upowszechnianiem wiedzy na temat jakości żywności ekologicznej i składu surowcowego owoców i warzyw. Jest autorem 240 naukowych i popularnonaukowych publikacji z zakresu tematyki żywności ekologicznej, zawartości związków biologicznie czynnych w owocach i warzywach oraz wpływu rolnictwa ekologicznego na jakość żywności i zdrowie człowieka.
Szczególne obszary zainteresowań prof. Hallmann to:
Z prelekcji prof. Hallmann uczestnicy dowiedzieli się:
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji!
Warsztaty zrealizowane zostały w ramach projektu “Co kupować, aby chronić bioróżnorodność – wsparcie edukacji w kierunku proekologicznych postaw konsumenckich” przy dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
21 listopada 2024 odbyły się warsztaty w Rzeszowie w Hotelu Fryderyk. Program spotkania: Dostosowanie zajęć edukacyjnych dla osób ze szczególnymi...
15 stycznia 2025 odbyły się warsztaty w Białymstoku w hotelu Esperanto. Program spotkania: Dostosowanie zajęć edukacyjnych dla osób ze szczególnymi...
Serdecznie zapraszamy do udziału w uroczystej konferencji podsumowującej projekt „Co kupować, aby chronić bioróżnorodność”, która odbędzie się 19 lutego 2025...