Warsztaty w Białymstoku – relacja

Administrator Platformy | 2025-01-17

15 stycznia 2025 odbyły się warsztaty w Białymstoku w hotelu Esperanto.

Program spotkania:

  • Dostosowanie zajęć edukacyjnych dla osób ze szczególnymi potrzebami – prow. Krystyna Cielniak
  • Warsztaty: „Co kupować, aby chronić bioróżnorodność? – Co powinniśmy wiedzieć o jajach jako świadomi konsumenci?”, prowadzenie Monika Michalczuk
  • Warsztaty: „Co kupować, aby chronić bioróżnorodność? – Co powinniśmy wiedzieć o przetworach mięsnych jako świadomi konsumenci?”, prowadzenie Dorota Pietrzak
  • Przegląd materiałów dydaktycznych i innowacyjnych metod nauczania, szkolenie e-learning

Kilka słów o prelegentkach:

Dorota Pietrzak, dr hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia w SGGW, specjalistka w dziedzinie technologii mięsa drobiowego oraz nietermicznych metod utrwalania żywności. Aktywna członkini jednej z warszawskich kooperatyw spożywczych i miłośniczka turystyki kulinarnej. Poprowadzi warsztaty, których celem będzie pokazanie różnorodności przetworów mięsnych oraz wskazanie, na co powinno zwracać się uwagę przy ich zakupie.

Jest absolwentką Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie. W maju 2013 roku uzyskała stopień naukowy doktora habilitowanego. Dorobek naukowy dr Pietrzak związany jest głównie z technologią mięsa ssaków rzeźnych i drobiu. Jest autorem bądź współautorem ponad 100 publikacji. Współpracuje z wieloma ośrodkami naukowymi, w tym z Instytutem Wysokich Ciśnień PAN w Warszawie. Prowadzi zajęcia ze studentami Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt. Opracowała programy autorskie wielu ćwiczeń i wykładów dla studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych. Była promotorem jednej pracy doktorskiej oraz ponad 100 prac magisterskich i inżynierskich, a także opiekunem naukowym 41 prac magisterskich. Była również Kierownikiem Stacjonarnych Studiów Doktoranckich na Wydziale Nauk o Żywności. Uczestniczyła w organizacji wielu seminariów i konferencji naukowych na Wydziale Nauk o Żywności oraz w Instytucie Wysokich Ciśnień PAN w Warszawie. Jest zaangażowana w organizację pokazów w ramach Festiwalu Nauki.

Dr hab. Monika Michalczuk ukończyła studia na Wydziale Nauk o Zwierzętach. Absolwentka na kierunku Hodowla Małych Zwierząt Użytkowych i Amatorskich w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Studiowała także na Wydziale Ekonomiczno-Rolniczym, jest absolwentką Równoległego Studium Pedagogicznego w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Następnie ukończyła studia doktoranckie na Wydziale Nauk o Zwierzętach SGGW w dyscyplinie: zootechnika, w 2006 roku uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych w zakresie zootechniki. Ukończyła także studia podyplomowe „Produkcja zwierzęca w Polsce po integracji z Unią Europejską”, SGGW w Warszawie, a w 2016 uzyskała stopień doktora habilitowanego.

Warsztaty zrealizowane zostały w ramach projektu “Co kupować, aby chronić bioróżnorodność – wsparcie edukacji w kierunku proekologicznych postaw konsumenckich” przy dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Sprawdź także:

Skip to content