Warsztaty w Łodzi – relacja

Administrator Platformy | 2024-12-06

4 grudnia 2024 odbyły się warsztaty w Łodzi w hotelu Mazowieckim.

Program spotkania:

  • Dostosowanie zajęć edukacyjnych dla osób ze szczególnymi potrzebami – prow. Krystyna Cielniak
  • Co kupować, aby chronić bioróżnorodność? Przetwory mięsne – prow. dr hab. inż Dorota Pietrzak
  • Co kupować, aby chronić bioróżnorodność? Owoce i warzywa – prow. prof. dr hab. Ewelina Hallmann
  • Przegląd materiałów dydaktycznych i innowacyjnych metod nauczania, szkolenie e-learning

Kilka słów o prelegentkach:

Dorota Pietrzak, dr hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia w SGGW, specjalistka w dziedzinie technologii mięsa drobiowego oraz nietermicznych metod utrwalania żywności. Aktywna członkini jednej z warszawskich kooperatyw spożywczych i miłośniczka turystyki kulinarnej. Poprowadzi warsztaty, których celem będzie pokazanie różnorodności przetworów mięsnych oraz wskazanie, na co powinno zwracać się uwagę przy ich zakupie.

Jest absolwentką Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie. W maju 2013 roku uzyskała stopień naukowy doktora habilitowanego. Dorobek naukowy dr Pietrzak związany jest głównie z technologią mięsa ssaków rzeźnych i drobiu. Jest autorem bądź współautorem ponad 100 publikacji. Współpracuje z wieloma ośrodkami naukowymi, w tym z Instytutem Wysokich Ciśnień PAN w Warszawie. Prowadzi zajęcia ze studentami Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt. Opracowała programy autorskie wielu ćwiczeń i wykładów dla studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych. Była promotorem jednej pracy doktorskiej oraz ponad 100 prac magisterskich i inżynierskich, a także opiekunem naukowym 41 prac magisterskich. Była również Kierownikiem Stacjonarnych Studiów Doktoranckich na Wydziale Nauk o Żywności. Uczestniczyła w organizacji wielu seminariów i konferencji naukowych na Wydziale Nauk o Żywności oraz w Instytucie Wysokich Ciśnień PAN w Warszawie. Jest zaangażowana w organizację pokazów w ramach Festiwalu Nauki.

Z prelekcji uczestnicy dowiedzieli się:

  • na co zwracać uwagę przy zakupie przetworów mięsnych
  • jakie surowce wykorzystywane są do produkcji przetworów mięsnych
  • jakie przetwory można wytwarzać z surowców mięsnych i czym różnią się one między sobą

Ewelina Hallmann, profesor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia o specjalności żywność ekologiczna. Od 20 lat pracuje w Instytucie Nauk o Żywienia Człowieka SGGW w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej. Prof. Hallmann zajmuje się różnymi aspektami jakości surowców i produktów pochodzących z produkcji ekologicznej w porównaniu do ich odpowiedników z produkcji konwencjonalnej. Opracowuje i wdraża w życie nowoczesne metody analizy żywności i wykorzystania sprzętu analitycznego. Interesuje się również wpływem żywności ekologicznej na zdrowie ludzi i zwierząt, rozwojem rolnictwa ekologicznego w Polsce, Europie i na świecie oraz promowaniem żywności ekologicznej. Pani profesor jest współrealizatorem krajowych i międzynarodowych projektów badawczych oraz licznych prac popularyzacyjno-edukacyjnych, szczególnie z zakresu jakości owoców i warzyw, wśród dzieci, młodzieży oraz konsumentów dorosłych. Zajmuje się również szeroko zakrojonym upowszechnianiem wiedzy na temat jakości żywności ekologicznej i składu surowcowego owoców i warzyw. Jest autorem 240 naukowych i popularnonaukowych publikacji z zakresu tematyki żywności ekologicznej, zawartości związków biologicznie czynnych w owocach i warzywach oraz wpływu rolnictwa ekologicznego na jakość żywności i zdrowie człowieka.
Szczególne obszary zainteresowań prof. Hallmann to:

  • Żywność, ekologiczna produkcja i jakość;
  • Zanieczyszczenia w żywności ekologicznej i konwencjonalnej;
  • Zawartość związków biologicznie czynnych w owocach i warzywach;
  • Wpływ rolnictwa ekologicznego na wartość odżywczą owoców i warzyw;
  • Postrzeganie rolnictwa ekologicznego jako elementu integralnego środowiska.

Z prelekcji prof. Hallmann uczestnicy dowiedzieli się:

  • Jakie mamy podziały warzyw i owoców względem grup botanicznych i grup towaroznawczych;
  • Jakie gatunki warzyw znajdziemy w poszczególnych grupach;
  • Jakie są kierunki wykorzystania poszczególnych warzyw;
  • Jak przechowuje się warzywa i dlaczego niektóre z nich dostępne są cały rok w sprzedaży i obrocie;
  • Jakie są korzyści pro-zdrowotne konsumpcji warzyw;
  • Jakie ciekawostki są związane z popularnymi warzywami;
  • Czym są owoce i jakie mamy podziały owoców;
  • Czy istnieją cechy na podstawie których można odróżnić poszczególne owoce należące do jednego typu (grupy);
  • Jakie są kierunki wykorzystania poszczególnych owoców;
  • Jakie ciekawostki wiążą się z owocami, które znamy na co dzień?

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji!

Warsztaty zrealizowane zostały w ramach projektu “Co kupować, aby chronić bioróżnorodność – wsparcie edukacji w kierunku proekologicznych postaw konsumenckich” przy dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Sprawdź także:

Skip to content