Warsztaty we Wrocławiu – relacja

Administrator Platformy | 2024-11-16

13 listopada 2024 odbyły się warsztaty we Wrocławiu. W spotkaniu w hotelu Jasek wzięło udział 28 osób.

Program spotkania:

  • Dostosowanie zajęć edukacyjnych dla osób ze szczególnymi potrzebami – prow. Krystyna Cielniak
  • Co kupować, aby chronić bioróżnorodność? Zboża i produkty zbożowe – prow. prof. dr hab. Renata Kazimierczak
  • Przegląd materiałów dydaktycznych i innowacyjnych metod nauczania, szkolenie e-learning

Z prelekcji prof. Kazimierczak uczestnicy dowiedzieli się, co powinniśmy wiedzieć o produktach zbożowych jako świadomi konsumenci, czyli:

  • jakie gatunki zalicza się do zbóż prawdziwych i rzekomych (pseudozbóż)
  • czym różnią się tzw. prastare gatunki zbóż od zbóż współczesnych
  • jakich składników odżywczych i bioaktywnych dostarczają produkty zbożowe
  • które produkty zbożowe wybierać i dlaczego
  • czym jest gluten i kto powinien go unikać
  • jakie rodzaje produktów zbożowych są w sprzedaży i czym się od siebie różnią
  • podsumowanie znaczenia produktów zbożowych prawidłowej w diecie. 

Zapraszamy do obejrzenia galerii.


Warsztaty zrealizowane zostały w ramach projektu “Co kupować, aby chronić bioróżnorodność – wsparcie edukacji w kierunku proekologicznych postaw konsumenckich” przy dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Sprawdź także:

Skip to content