Dorota Pietrzak

Dorota Pietrzak, dr hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia w SGGW, specjalistka w dziedzinie technologii mięsa drobiowego oraz nietermicznych metod utrwalania żywności. Aktywna członkini jednej z warszawskich kooperatyw spożywczych i miłośniczka turystyki kulinarnej. Poprowadzi warsztaty, których celem będzie pokazanie różnorodności przetworów mięsnych oraz wskazanie, na co powinno zwracać się uwagę przy ich zakupie.

Jest absolwentką Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie. W maju 2013 roku uzyskała stopień naukowy doktora habilitowanego. Dorobek naukowy dr Pietrzak związany jest głównie z technologią mięsa ssaków rzeźnych i drobiu. Jest autorem bądź współautorem ponad 100 publikacji. Współpracuje z wieloma ośrodkami naukowymi, w tym z Instytutem Wysokich Ciśnień PAN w Warszawie. Prowadzi zajęcia ze studentami Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt. Opracowała programy autorskie wielu ćwiczeń i wykładów dla studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych. Była promotorem jednej pracy doktorskiej oraz ponad 100 prac magisterskich i inżynierskich, a także opiekunem naukowym 41 prac magisterskich. Była również Kierownikiem Stacjonarnych Studiów Doktoranckich na Wydziale Nauk o Żywności. Uczestniczyła w organizacji wielu seminariów i konferencji naukowych na Wydziale Nauk o Żywności oraz w Instytucie Wysokich Ciśnień PAN w Warszawie. Jest zaangażowana w organizację pokazów w ramach Festiwalu Nauki.

Z prelekcji uczestnicy dowiedzą się:

Co powinniśmy wiedzieć o przetworach mięsnych jako świadomi konsumenci, czyli:

  • jakie surowce wykorzystywane są do produkcji przetworów mięsnych
  • jakie przetwory można wytwarzać z surowców mięsnych i czym różnią się one między sobą
  • na co zwracać uwagę przy zakupie przetworów mięsnych
Skip to content