Ewelina Hallmann

Ewelina Hallmann jest profesorem nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia o specjalności żywność ekologiczna.

Od 20 lat pracuje w Instytucie Nauk o Żywienia Człowieka SGGW w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej.

Prof. Hallmann zajmuje się różnymi aspektami jakości surowców i produktów pochodzących z produkcji ekologicznej w porównaniu do ich odpowiedników z produkcji konwencjonalnej.

Opracowuje i wdraża w życie nowoczesne metody analizy żywności i wykorzystania sprzętu analitycznego.

Interesuje się również wpływem żywności ekologicznej na zdrowie ludzi i zwierząt, rozwojem rolnictwa ekologicznego w Polsce, Europie i na świecie oraz promowaniem żywności ekologicznej.

Pani profesor jest współrealizatorem krajowych i międzynarodowych projektów badawczych oraz licznych prac popularyzacyjno-edukacyjnych, szczególnie z zakresu jakości owoców i warzyw, wśród dzieci, młodzieży oraz konsumentów dorosłych. Zajmuje się również szeroko zakrojonym upowszechnianiem wiedzy na temat jakości żywności ekologicznej i składu surowcowego owoców i warzyw.

Jest autorem 240 naukowych i popularnonaukowych publikacji z zakresu tematyki żywności ekologicznej, zawartości związków biologicznie czynnych w owocach i warzywach oraz wpływu rolnictwa ekologicznego na jakość żywności i zdrowie człowieka.

Szczególne obszary zainteresowań prof. Hallmann to:

  • Żywność, ekologiczna produkcja i jakość;
  • Zanieczyszczenia w żywności ekologicznej i konwencjonalnej;
  • Zawartość związków biologicznie czynnych w owocach i warzywach;
  • Wpływ rolnictwa ekologicznego na wartość odżywczą owoców i warzyw;
  • Postrzeganie rolnictwa ekologicznego jako elementu integralnego środowiska.
Skip to content