Warsztaty w Poznaniu – relacja

Administrator Platformy | 2024-11-29

27 listopada 2024 odbyły się warsztaty w Poznaniu w hotelu Korel.

Program spotkania:

  • Dostosowanie zajęć edukacyjnych dla osób ze szczególnymi potrzebami – prow. Krystyna Cielniak
  • Co kupować, aby chronić bioróżnorodność? Mleko i produkty mleczne – prow. prof. dr hab. Beata Kuczyńska
  • Przegląd materiałów dydaktycznych i innowacyjnych metod nauczania, szkolenie e-learning

Z prelekcji prof. Kuczyńskiej uczestnicy dowiedzieli się, co powinniśmy wiedzieć o mleku, jego przetwórstwie i produktach mlecznych jako świadomi konsumenci, czyli:

  • jakie gatunki zwierząt produkują mleko zdatne do konsumpcji
  • czym różnią się od siebie mleko i napoje roślinne
  • dlaczego mleko i produkty mleczne powinny znajdować się w codziennej diecie – jakich składników odżywczych i bioaktywnych dostarcza mleko
  • jakie produkty można wytwarzać z mleka
  • czym jest nietolerancja laktozy i nadwrażliwość na białka mleka krowiego
  • jakie rodzaje mlek i serów są w sprzedaży detalicznej i czym się różnią.

Zapraszamy do obejrzenia galerii.


Warsztaty zrealizowane zostały w ramach projektu “Co kupować, aby chronić bioróżnorodność – wsparcie edukacji w kierunku proekologicznych postaw konsumenckich” przy dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Sprawdź także:

Skip to content